Sinds september 1988 heeft Wiro Mahieu ervaring als docent contrabas en basgitaar. In de periode oktober 2008 tot september 2015 doceerde hij op het Artez Conservatorium te Arnhem. Daar nam hij in 2008 het docentschap over van Henk Haverhoek die daar al zo’n kleine 20 jaar docent was en bij wie Wiro in 1990 zelf afstudeerde met een 9.

De traditionele jazz-contrabas-traditie houdt Wiro dan ook graag hoog in het vaandel gezien het technische en harmonische belang; ook in de jazz gerelateerde muziek nu. De tijden veranderen constant voor dit inmiddels ruim 300 jaar oude instrument. De contrabas evolueert zich al tientallen jaren als prominent aanwezig muziekinstrument in zowel pop, R&B en ge├»mproviseerde muziek of persoonlijke eigentijdse combinaties daarvan. Het zware diepe knorrende karakteristieke geluid is dan ook voor veel popbassisten en andere musici onweerstaanbaar geworden in bijvoorbeeld unplugged optredens en samples. In jazz en improvisatie is de contrabas sinds de jaren ‘50 door lef, muzikale ontwikkelingen en de introductie van basversterkers een volwaardig melodie- en solo-instrument geworden met als aanzet de legendarische contrabassisten Jimmy Blanton, Slam Stewart en Scott LaFaro.

Dit alles betekent dat Wiro in deze tijden zijn basgitaar en contrabas leerlingen de basisvaardigheden in zowel de pop- als jazz gerelateerde stijlen kan doceren aan jonge musici die naar een vakopleiding willen. Dat wil zeggen dat je een toelatingsauditie voor de contrabas bij een vakopleiding kan voorbereiden met een jazzformatie, maar ook met bijvoorbeeld een popgroep of singer/songwriter bezetting. Je geeft met je band blijk van goed samenspel met goede intonatie, time en sound. Tevens ben je bekend met majeur mineur toonladders en hun vierklanken in alle toonsoorten. Je construeert ter plekke een baslijn in een bepaalde stijl bij een willekeurig akkoordenschema. Je gehoor wordt (naast de algemene theorietest) ook specifiek getest door middel van het naspelen van een baslijn en het zoeken naar grondtonen bij voorgespeelde akkoorden. Ook je prima vista spel kan gecheckt worden. Verder bereid je een repertoire voor bestaande uit minimaal vijf stukken in verschillende tempo’s met daarin ook aandacht voor het zelf spelen van een melodie en/of een solo. In het verloop van de opleiding is er naast het verder ontwikkelen van je basisvaardigheden alle ruimte om je te begeleiden bij het uitdiepen van je persoonlijke stilistische wensen. Ik help je met alles!

Ook voor bassisten die reeds afgestudeerd zijn deel ik graag mijn visies over mijn persoonlijke inzichten in contrabas en basgitaarspel.